A Reiki általánosságban

A "Reiki"

japán szó, jelentése: az egyetemes életerő energiája. Az alapszót két összetevőjére bontva - "Rei" és "ki" a japán abc e jeleinek definíciója szerint a "Rei" kozmikus, transzcendens szellemiség, misztikus erő és eszencia. A "ki" a létfontosságú életerő energiája, mely a kínai akupunktúrában "chi"-nek, a hívő keresztények Fénynek és az orosz kutatók "bioplazmikus energiának" nevezik.

Van még egy nagyon ősi meghatározása mely Práná-nak nevezi. A prána egy szanszkrit kifejezés jelentése abszolút energia, univerzális életérő. A prána minden energia ősforrása. Az élet megnyilvánulásának minden síkja. A prána egy összetett energiarendszerként működik, ami nélkül a fizikai test sem életképes.

A teljes világegyetemet áthaladó prána vagy ki , állandó mozgásban, rezgésben, „folyásban” van. Ez az univerzális életenergia kapcsolódik az emberi energia-központokhoz is de kapcsolatokat hoz létre az egész univerzumban. Az ember az ún. energiacsatornákon és a csakrákon keresztül életenergiát vesznek fel környezetéből, ami a fizikai és az egyéb energiatestek működéséhez elengedhetetlenül szükséges. A testbe bevitt kozmikus energia, életerő az energiacsatornákon (nadikon) halad keresztül, vagy pedig azokban kering. Ezek az energiacsatornák a finomanyagú síkon léteznek így szabad szemmel nem is láthatók.

Mindannyiunknak van Reiki-energiája (Egyetemes Életerő Energia), ez születési jogunk.Bárki megteheti azt, hogy kezét egy másik személyre helyezi, és gyógyulási folyamatának felgyorsítását segíti mágneses energia átadásával.

A Reikiben a behangolási folyamat amely beavatásként is ismeret a tanítványt képessé teszi arra, hogy nagyobb mennyiségű egyetemes életerő-energiát tudjon magán átáramoltatni és azt megfelelő rezgésszinten tartsa.

Ezt az energiátsoha nem adja az ember, azt mindig csatornán hívja le. Például : ha egy kezelés alatt a testedre helyezem a kezem, akkor te fogod lehívni a megfelelő energiamennyiséget és testednek éppen arra a részére, ahol arra szükség van. Ebben a folyamatban soha nem merülsz ki, mivel, úgymond te is kezelést kapsz, miközben "adod" az energiát.

Az energia koronacsakrán lép be, és a felső energiaközpontokon áthalad a szívcsakrához valamint a napfonat csakrához majd halad ezután tovább a karon és kézen át a kezelt személy testébe. Így nem lehetséges ebben a folyamatban kimerülni, mivel bizonyos energiamennyiség elraktározódik benned.

Kétségtelenül e gyógymód egyik legnagyobb előnye az, hogy teret ad az önkezelésre. Ha már be van hangolva egy személy, akkor csak arra a szándékra van szüksége, hogy kezelni akarja magát, vagy valaki mást, és az energia abban a pillanatban megérkezik. Az egyben egy teljes relaxációt is jelent, megszabadít a stressztől. Felerősíti a testben keringő életenergiát. Egyensúlyba hozza az anyagi valamint az éterikus testeket. Saját magunk kezelése segít az érzelmi gyógyulásban s mint tudott minden betegségnek vannak érzelmi háttere.

A Reiki nem vallás, nincsen hitvallása vagy világnézete.

Valójában ez egy nagyon ősi tudomány, mely évszázadokig rejtve volt, míg dr. Usui újra fel nem fedezte ezt a réges-régi módszert a tibeti szutrák között elrejtve.

Stanfordi kutatók rendkívül érzékeny műszereket alkalmazva, melyek a testbe belépő energiák áramlását hivatottak mérni, kimutatták, hogy a Reiki-energia a gyógyító testébe annak feje tetején (vagy koronacsakráján) lép be és kezein át lép ki. Ez az energia északról érkezik, de az egyenlítőtől délre déli irányból jön. A már aktiválódott Reiki-energia pedig az óramutató járásával ellentétes irányban, spirálisan mozog, nagyon hasonlóan a DNS dupla spiráljához.

A kezekből kiáradó energia mennyisége határozottan növekszik a kezelés alatt. Dr. Bara Fischer, Santa Fé-beli orvos (New Mexico), ismert kutató, kifejlesztett egy rendkívül ügyes módszert arra, hogy a Kirlián-fotók segítségével mérhesse az életenergiát, és bemérte a szerzőt egy távollévő betegnek való kezelés elküldése előtt, illetve aközben. Az a fotó, amelyet a távollévő gyógyítása közben készített, a sugárzás jelentős megnövekedését tanúsítja, összevetve a kezelés előtt készített fotón látható, sokkal kisebb kiáramlással.

Az adatok nagyon világosan mutatják, hogy valóban létezik egy valamiféle plazmaáramlás - a test rendszeréből energia szabadul fel -, amikor az energiablokkok megszűnnek. Minden kezelés eredménye más és más, mivel a végeredményt döntő módon a páciens határozza meg. Minden egyes ember éppen a számára elegendő mennyiségű életerőt vesz át, annyit, amennyire szüksége van ahhoz, hogy felszabadítsa, aktivizálja, vagy átalakítsa fizikai és éterikus testjeinek energiáit. A Reiki nem csupán a test kémiai szerkezetében hoz létre változásokat, miközben segíti a szervek regenerálódását és a szövetek és csontok újraépülését, hanem segít abban is, hogy a mentális szint kiegyensúlyozottá váljon. A Reiki nem hitrendszer, tehát a páciensnek nincs szüksége mentális felkészítésre vagy bármiféle irányításra, elegendő, ha csak vágyik arra, hogy megkapja és elfogadja az energiát. Másrészt, mivel itt nem hiedelemrendszerről van szó, elegendő a Reikit gyakorló részéről, ha világossá válik szándéka, hogy kezelést akar adni, s az energia rögtön aktivizálódni fog, ha megfelelő módon alkalmazzák.

Ez a mindent átható energia tudatosságunk növelésének csodálatos eszköze, épp a megfelelő kulcs a megvilágosodás eléréséhez. Mint az életben a legtöbb dolgot, a Reikit is át kell élnünk először ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk.